Jeg tænker derfor er jeg

koglekirtlen (Corpus Pinedale) kirtlen er på ca. 0,15 g og med form som en grankogle; placeret på den forreste del af hjernestammens overside mellem firhøjene. Den er et søsterorgan til hypofysen og kaldes derfor også epifysen.

Og hvorfor nævner jeg så den?… 

Koglekirtlen blev betragtede af den franske filosof og naturvidenskabsmand René Descartes som sjælens sæde.

Descartes var en af grundlæggerne af den moderne filosofi. Han var den første til at formulere dualismen og deraf en af konsekvenserne ift. “Sjæl-legeme problemet” som består af spørgsmålene: Hvad er forholdet I mellem sjælen og legemet, og hvilken af de to er den mest grundlæggende?

Han beskrev sin filosofi i sit værk “Metafysiske meditationer”. 

Descartes brugte den klassiske skepticismes argumenter til at frembringe en metodisk tvivl (også kendt som Kartesiansk skepticisme) Via forskellige klassiske argumenter i form af kritik ift det vi sanser, såede han tvivl om alt, selv eksistensen af omverdenen uden for vores ego (jeget/den inderste dig/Solipsisme). 

Descartes skrev følgende:

“Alt, hvad jeg hidtil har anset for at være det mest sande og sikre, har jeg lært af mine sanser – men af og til har jeg erfaret, at sanserne har snydt mig, og det er klogt, aldrig at stole fuldstændig på den, der blot én gang har narret dig.”

Grundet sin observationer fandt Descartes sit grundlag for den sikre viden om jegets eksistens. Selv om vi tvivler på alt, er der én (vores ego) der tvivler, og derved har vi slået vores egen eksistens fast. Dette udtrykkes i det kendte slagord “Cogito, ergo sum” der betyder “Jeg tænker, derfor er jeg.”

Hvad synes du?

Klik på et hjerte for at votere!

gennemsnit votering. 4.5 / 5. Voterings tæller: 2

ingen stemme indtil videre! hver den første til at anmelde dette opslag.

Du fandt dette indlæg nyttigt ...

Følg mig på Facebook!

2 Replies to “Jeg tænker derfor er jeg”

  1. Tænkning er også noget vi “har” ligesom sanser og følelser, heldigvis ikke det vi er. Der er en bevidsthed bagved, så måske ville det have være mere korrekt hvis han havde sagt “Jeg VED jeg tænker, jeg observerer at jeg tænker, derfor er jeg” ?

  2. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *